Translate

28 Temmuz 2014 Pazartesi

BÜZME BAKLAVA


Hayırlı bir bayram geçirmeniz dileğiyle....


Malzemeler:

  • 26 adet baklavalık yufka
  • Hafif irice çekilmiş ceviz
  • 150 gram tereyağ yada margarin
Şerbeti İçin:
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon

Yapılışı:
  • Öncelikle şerbet malzemesi tencereye alınıp. Su kaynadıktan sonra 15-20 dakika kaynatılır.Ocaktan almadan 5 dakika önce birkaç damla limon damlatılır.
  • İki yaprak baklava yufkası üst üste konur.
  • 3-4 parmak kısa kenarından içe doğru katlanır.
  • Çekilmiş ceviz katladığımız kenara yayılır.
  • Oklava konulup oklavayla beraber rulo yapılır.
  • Rulonun kenarlarından itilerek büzülür.
  • Şekli bozulmadan oklava çekilir.
  • Büyük dikdörtgen tepsiye dizilir.
  • Margarin veya tereyağ eritilip baklavanın üzerine sürülür.
  • 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca ılınmış şerbet dökülür.
  • Şerbetini çekince servis edilir.
  • Afiyet olsun.

25 Temmuz 2014 Cuma

ELMALI ÇITIR RULO


Harika bir lezzet.Deneyin derim.


Malzemeler:

  • 15 adet baklava yufkası
  • 4 orta boy elma
  • 1 çay bardağı şeker
  • Tarçın
  • 1 cay bardağı cekilmiş ceviz
  • 150 gram tereyağ veya margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Üzeri için pudra şekeri tarçın karışımı

Yapılışı:
  • Elma rendelenir.
  • Tencereye elma rendesi,şeker,tarçın alınıp elmalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tereyağ veya margarin eritilir.
  • Sıvı yağla karıştırılır.
  • Üç tane baklava yufkası aralarına yağ karışımından sürülerek üst üste konulur.
  • En üstteki yufkaya toz şeker serpiştirilir.
  • Baklava yufkasının kısa kenarına elmalı harçtan yayılır.
  • Rulo şeklinde sarılıp 3-4 parmak genişliğinde dilimlenir.
  • Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Ilıyınca pudra şekeri tarçın karışımından serpilip servis edilir.
  • Afiyet olsun...

23 Temmuz 2014 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI MANTAR SOTE


 Mantar besleyici ve doyurucu olması özelliğiyle sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti.Bu sefer fırında yaptım.Çok lezzetli oldu.Mutlaka deneyin....


Malzemeler:
  • 700 gram mantar
  • 2 orta boy yeşil veya çarliston biber
  • 1 irice soğan
  • 1 orta boy domates
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • Üzeri için kaşar rendesi

Yapılışı:
  • Mantarlar ince ince dilimlenir.
  • Mantarlar birkaç damla limon damlatılmış suda 10 dakika haşlanır.
  • Suyu süzülüp yıkanır.
  • Soğan piyazlık doğranır.
  • Biberler ince doğranır.
  • Tencereye  zeytinyağı alınıp soğan ve biberler eklenip kavrulur.
  • Mantarlar eklenip 10 dakika kavrulur.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Domatesler minik küpler halinde doğranıp mantara eklenip karıştırılır.
  • Mantarlar fırın kabına alınır.
  • Üzerine tereyağ parçaları konulup fırında 15 dakika pişirilir.
  • Üzerine kaşar rendesi serpilip kaşarlar eriyene kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun....

21 Temmuz 2014 Pazartesi

CEVİZLİ KADAYIFLI SARMA BAKLAVA


  İftara gelen misafirlerime yaptım.Bayram için  lezzetli bir tatlı alternatifi.Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 21 adet baklavalık yufka
  • 250 gram çiğ kadayıf
  • 200 gram tereyağ veya margarin
  • 200 gram hafif iri şekilde çekilmiş ceviz
Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı su
  • 2 subardağı şeker
  • Birkaç damla limon

Yapılışı:
  • Öncelikle şerbet malzemeleri tencereye alınıp kaynatmaya başlanır.
  • Su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra altı kapatılır.(altını kapatmadan 5 dakika önce limon damlası eklenir)
  • Şerbet ılınmaya bırakılır.
  • Tereyağ veya margarin eritilir.
  • Tereyağın bir çay bardağı kadayıfların üzerine dökülüp elle tiftik tiftik edilerek her tarafının yağlanması sağlanır.
  • İçine ceviz eklenip karıştırılır.
  • 3 kat baklavalık yufka aralarına tereyağ sürerek üst üste koyuyoruz.
  • Kenarına kadayıflı harçtan koyup rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Dilimleyip tepsiye diziyoruz.
  • Kalan tereyağını ruloların üzerine sürüyoruz.
  • 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Tatlımızın ilk sicaklığı çıkınca ılık şerbeti döküyoruz.
  • Şerbetini çekince servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun....

ŞEHRİYE PİLAVI


Bulgur ve pirinç pilavlarından sıkılanlar için farklı bir alternatif....


Malzemeler:
  • 2 su bardağı şehriye
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
  • Tencereye zeytinyağı alınıp ısıtılır.
  • Şehriyeler eklenip rengi koyulaşıncaya kadar kavrulur.
  • Tereyağ eklenip karıştırılır.
  • Ardından su ve tuz eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir.
  • 15-20 dakika demlendirilip servis edilir.

19 Temmuz 2014 Cumartesi

BABAGANNUŞ


  Çukurova yöresinde sıklıkla yapılan bir salatadır.Özellikle mercimekli bulgur pilavı,domatesli bulgur pilavının yanında harika olur.İsterseniz ızgaraların yanına da yapabilirsiniz.Yaz aylarında sıklıkla yapılır.Mutlaka deneyin...


Malzemeler:
  • 1 kavanoz közlenmiş patlıcan(isterseniz 5-6 adet patlıcanı közleyebilirsiniz.)
  • 4 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane iri domates
  • 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
Sosu için:
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
  • Salça ve minik küpler halinde doğranmış domatesler eklenip karıştırılır.
  • Domatesler suyunu çekene kadar kavrulup ocak kapatılır.
  • İnce doğradığımız közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber eklenip karıştırılır.
  • Sos için bütün malzemeler karıştırılıp salatanın üzerine eklenir.
  • Salata ve sos karıştırılıp servis edilir.

17 Temmuz 2014 Perşembe

PATATES ÇORBASI


  Çok fazla çorba tüketmeyen bir aile olarak bu çorbayı cok beğendik.Tarifi mutfak sırlarından aldım.Ama ordaki ölçüleri azaltarak yaptım.Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 1 orta boy patates
  • 1 tane havuç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz,karabiber
  • 6 su bardağı su
Terbiyesi İçin:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı süt
Sos İçin:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veye margarin
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Patates ve havuç küp doğranıp tencereye alınır.
  • Üstüne 6 su bardağı sıcak su ve zeytinyağ eklenip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ayrı bir tencerede terbiyesi için margarin eritilir.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Ardından süt eklenip karıştırılır.
  • Pişirdiğimiz sebzeler eklenip karıştırılır.
  • El blendırından geçirilir.
  • Kıvam koyu olursa sıcak su eklenip 10 dakika kaynatılır.
  • Sos için margarin eritilip toz biber eklenip karıştırılır.
  • Sos çorbanın üstüne dökülüp servis edilir.
  • Afiyet olsun...

16 Temmuz 2014 Çarşamba

VİŞNELİ ETİMEK TATLISI


Hafif ve lezzetli ağızlara layık bir tatlı.Büyük küçük herkesin hoşuna gidecek.Denemeyi unutmayın....


Malzemeler:
  • 12 tane etimek
Şerbeti İçin:
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • 1 su bardağı şeker
Kreması İçin:
  • 1 litre süt
  • 2 paket vanilyalı puding
Vişne Jölesi İçin:
  • 3 bardak vişne suyu
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker

Yapılışı:
  • Şerbeti için vişne suyu ve şeker kaynatılır.
  • Etimekler borcam tepsiye dizilir.
  • Üstüne vişneli şerbet dökülüp kenarda bekletilir.
  • Kreması için süt ve puding pişirilir.
  • İlk sıcaklığı çıkınca etimeklerin üzerine dökülüp soğumaya bırakılır.
  • Krema soğuyunca vişneli jöle için malzemeler tencereye alınıp karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı çıkınca kremanın üzerine dökülür.
  • Buzdolabında 2-3 saat bekletilip dilimlenerek servis edilir.
  • Afiyet olsun...

KÖFTELİ BEZELYE


Daha önce sulu köfte için yaptığım köftelerin yarısını buzluğa kaldırmıştım.Onları buzluktan çıkarıp bu yemekte kullandım. Lezzet harika oldu.Eşim ve çocuklar bayıldılar.



Malzemeler:
  • 2 adet patates
  • 2 su bardağı konserve veya ayıklanmış bezelye
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Köftesi İçin:
  • 200 gram kıyma
  • 2 kaşık ince bulgur
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber

Yapılışı:
  • Köfte için malzemeler karıştırma kabına alınıp yoğrulur.
  • Köfte harcından parçalar koparılarak minik top köfteler yapılır.
  • Köfteler una bulanıp bekletilir.
  • Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur.
  • Salça eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Küp doğranmış patatesler ve bezelye eklenip karıştrırılır.
  • Hazırladığımız köfteler eklenip fazla ezmeden karıştırılır.
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber eklenir.
  • Sebze ve köftelerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Afiyet olsun...

15 Temmuz 2014 Salı

GARNİTÜRLÜ PİRİNÇ PİLAVI


 Yemeklerimizin yanına sıklıkla yaparız pilavı.Bizim evdede nerdeyse her yemeğin yanına yapılır.Bugünde hem pratik hem lezzetli bir pilav tarifim var.


Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı garnitür
  • Tuz
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
  • Pirinç yıkanıp süzülür.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak suyun içinde yarım saat bekletilir.
  • Tencereye sıvı yağ alınıp pirinçler eklenir.
  • Pirinçler 5 dakika karıştırılarak kavrulur.
  • Kavurma esnasında tereyağ eklenir.
  • Garnitür eklenip karıştırılır.
  • Tuz ve su eklenip suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra üzerine kağıt havlu konulup demlendirilir.
  • Afiyet olsun.

12 Temmuz 2014 Cumartesi

SAHUR ÖNERİLERİ-2


LEZZETLİ VE DOYURUCU SAHUR ÖNERİLERİ...

   YUMURTALI TORTİLLA (LAVAŞ) DÜRÜM










LAVAŞ TOST


 Sahur ve kahvaltı sofralarınız için  lezzetli bir alternatif.



Malzemeler:

Kişi Sayısına Göre:

  • Lavaş
  • Kaşar
  • Sucuk
  • Üzerine sürmek için tereyağ


Yapılışı:
  • Kaşar dilimlenir.
  • Sucuklar dilimlenip tavada hafif pişirilir.
  • Lavaş serilip kaşar dilimleri konulur.
  • kaşarların üzerine sucuk dilimleri dizilir.
  • Lavaşın yanlarında hafif katlanıp rulo yapılır.
  • Isıtılmış tost makinesinde pişirilir.
  • Her iki yüzüne tereyağ sürülüp servis edilir.
  • Afiyet olsun....

11 Temmuz 2014 Cuma

ŞEHRİYELİ SÜT ÇORBASI

  
   Çocukluğumun çorbası.Geçen gün aklıma geldi.İftarda midenizi rahatlatacak pratik ve lezzetli bu çorbayı deneyin derim.


Malzemeler:
  • Yarım su bardağı şehriye
  • 2 su bardağı su
  • 3 su  bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Yapılışı:
  • Su ve şehriye tencereye alınıp şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ardından süt eklenip 5 dakika kaynatılır.
  • Tuz vekarabiber eklenip sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun.

9 Temmuz 2014 Çarşamba

TAVUKLU SULTAN KEBABI


Bu muhteşem lezzeti mutlaka denemelisiniz.


Malzemeler:
  • 800 gram tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tane patlıcan
  • 2 orta boy patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış veya konserve bezelye
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • 2 tane yufka
  • Üzeri için kaşar rendesi
Başamel Sos İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Yapılışı:

  • Öncelikle patates ve patlıcan küp küp doğranıp kızartılır.
  • Tavuk ısıtılmış tencereye alınıp suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • Yağ ve yemeklik doğranmış soğan eklenip soğanlar kavrulur.
  • Salça ve baharatlar eklenip karıştırılır.
  • En son sebzeler eklenerek karıştırılıp ocak kapatılır.
  • Yufkalar düz bir zemine serilip 4 eşit üçgene ayrılır.
  • Orta boy bir kaseye üçgen yufka yerleştirilir.
  • Kenardan sarkan kısımlardan koparılıp kasenin ortasına konulur.
  • Tavuklu harçtan kaseye konulup kaseden sarkan parçlar iç harcın üzerine kapatılır.
  • Ters çevrilerek yağlanmış fırın tepsisine konulur.
  • Yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanır.
  • Başamel sos için tereyağ eritilir.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Süt eklenip karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.
  • Tuz ve karabiber eklenip ocak kapatılır.
  • Başamel sos fırın tepsisindaki yufkaların üzerine sürülür.
  • 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alınıp üzerine kaşar rendesi serpilerek kaşarlar eriyene kadar fırında tutulur.
  • Sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun....


8 Temmuz 2014 Salı

MERCİMEK ÇORBASI


    Dün iftara gelen misafirlerim için hazırladığım menümde yer alıyordu.Herkesin mercimek çorbası yapışı farklıdır.Ben salçasız ve unlu yaptım.Lezzet harika.

mercimek çorbası

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı veya sarı mercimek
  • 1 tane havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 10 bardak su
  • Tuz,karabiber,kimyon
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
  • Mercimekler yıkanır.
  • Soğan yemeklik doğranır.
  • Havuç rendelenir veya daire şeklinde doğranır.
  • Sıvı yağ çorbayı yapacağımız tencereye alınır.
  • Soğan ve havuç eklenip kavrulur.
  • Mercimek eklenip karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Su da eklenerek mercimekler yumuşayıp dağılana kadar pişirilir.
  • Tavada tereyağ eritilip un eklenir.
  • Un kokusu  çıkana kadar kavrulur.
  • Yarım bardak suyla kıvamı açılıp tenceredeki mercimeklerin üzerine eklenerek karıştırılır.
  • Blendırdan geçirilip 10 dakika kaynatılır.
  • Tereyağ tavada eritilip kırmızı toz biber eklenip kavrulur.
  • Çorbanın üzerine dökülüp sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun...

KABAK ÇİNTMESİ


Kabak çintmesi severek yediğimiz sebze yemekleri arasında.Pratik ve lezzetli...


Malzemeler:
  • 5 tane orta boy kabak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz,karabiber,kuru nane,kuru reyhan

Yapılışı:
  • Kabaklar yıkanıp soyulur.
  • 4'e bölünüp ince ince doğranır(çintilir.)
  • Soğan yemeklik doğranır.
  • Tencereye zeytinyağı alınarak soğanlar eklenip kavrulur.
  • Salça eklenip karıştırılır.
  • Domates rendeside eklenerek 5 dakika pişirilir.
  • Kabaklar eklenip karıştırılır.
  • Karabiber ve tuz eklenir.
  • 2 su bardağı su eklenip kabaklar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın kuru nane ve reyhan eklenip karıştırılır.
  • Afiyet olsun....

7 Temmuz 2014 Pazartesi

ELMA KOMPOSTOSU


  Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden kompostolar.İftar ve sahurda afiyetle yeniyor.

Malzemeler:
  • 5 adet yeşil elma(ben yayla elması kullandım)
  • 1 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 tane kabuk tarçın

Yapılışı:
  • Elmalar soyulup çekirdekleri çıkarılır.
  • Fazla iri olmayan küpler halinde doğranır.
  • Elmalar tencereye alınır.
  • Su eklenip kaynamaya bırakılır.
  • Elmalar yumuşamaya başlayınca şeker ve kabuk tarçın eklenir.
  • 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Ilıyınca buzdolabına konulur.
  • Soğuk servis edilir.(Servis esnasında kabuk tarçın çıkarılır)
  • Afiyet olsun...

FIRINDA PATLICANLI PATATESLİ ET


   Patlıcan ve et buluşması yine harika bir lezzet ortaya çıkardı. Bu lezzeti mutlaka denemelisiniz....


Malzemeler:
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 3 adet orta boy patates
  • 400 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Üzeri için:
  • 2 adet domates
  • 2 adet çarliston biber

Yapılışı:
  • Patlıcan ve patatesler küp şeklinde doğranıp kızartılıp kenara ayrılır.
  • Et ısıtılmış tavaya alınır.
  • Etler suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • Zeytinyağı eklenip karıştırılır.
  • Piyazlık şekilde doğranmış soğan eklenip kavrulur.
  • Salça eklenip karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır.
  • Kızartılmış sebzelerde eklenerek karıştırılır.
  • Fırın kabına alınarak üstüne küp doğranmış domates ve biberler serpilip 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
  • Afiyet olsun...


5 Temmuz 2014 Cumartesi

İRMİKSİZ ŞEKERPARE


Pastane şekerparesi tadında bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
  • 125 gram margarin(oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yumurta (1'nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3-3.5 su bardağı un
Şerbeti İçin:
  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu


Yapılışı:
  • Öncelikle şerbet için su ve şeker tencereye alınır.
  • Şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Şerbet kıvam alana kadar kaynatılır.(su kaynadıktan 15 dakika sonra)
  • Ocaktan almadan 5 dakika önce birkaç damla limon suyu damlatılır.
  • Şerbet ılınmaya bırakılır.
  • Sıvı yağ ve yumurta karıştırma kabına alınıp çırpılır.
  • Margarin eklenip karıştırılır.
  • Pudra şekeri eklenip karıştırılır.
  • Karbonat ve yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. 
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak oval şekil verilip hafif yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • Çatalla üzerine çizikler atılıp 180 derece fırında pişirilir.(iyice kızarması gerekir.)
  • Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine ılınmış şerbet dökülür.
  • Arada alt üst edilip şerbeti eşit şekilde çekmesi sağlanır.
  • Şerbeti çekince üzerine hindistan cevizi ve çekilmiş yeşil fıstık serpilip servis edilir.(servis edilmeden önce 1 gece beklenirse daha lezzetli olur.
  • Afiyet olsun....



İFTAR MENÜSÜ-7


BUGÜNKÜ MENÜMÜZDE NELER Mİ VAR

İFTAR MENÜSÜ

DOMATES ÇORBASI


FIRINDA KAŞARLI PATATESLİ TAVUK


ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI


KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI


BATON TİRAMİSU